اندازه فونت : +
دوشاب
اروم‌نیوز گزارش می‌دهد؛

آذربایجان‌غربی؛ قطب تولید دوشاب/ فرآورده‌ای که ظرفیت افزایش گردشگر را دارد

«دوشاب» یا شیره انگور از محصولات خاص و ارگانیک تهیه شده توسط مردم آذربایجان غربی است، این فرآورده شیرین باعث شده تا بسیاری از مسافران و اهالی دیگر مناطق برای خرید سفری به آذربایجان غربی داشته باشند.

به گزارش اروم نیوز، پخت «دوشاب» یا شیره انگور از قدیم الایام یکی از روش های سنتی برای حفظ آب انگور و خواص آن در طولانی در منطقه آذربایجان بوده و مردم ارومیه و شهرهای آذربایجان غربی از اواخر شهریور ماه همزمان با آغاز فصل پاییز که انگورها کاملا رسیده و شیرین هستند، آغاز به دوشاب پزان می کنند.

می توان به جرئت گفت تقریبا در تمام مناطق آذربایجان غربی که انگور کشت می شود، دوشاب نیز تهیه می شود و به صورت خانگی در پخت خاگینه و انواع شربت و مرباها یا در تهیه حلوای هویج و گردو و نیز استفاده به عنوان مخلوط دوشاب و شیر کاربرد دارد.

* پخت ۴۰۰ کیلو دوشاب در دو هفته

«حسن. ک» یکی از کشاورزان ارومیه، در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، می گوید: امسال به لطف الهی بیش از ۸ تن انگور از تاکستان های خود برداشت کردیم که بخشی از آن را به صورت تازه خوری، بخشی به تهیه کشمش و بخشی را به پخت دوشاب اختصاص دادیم.

این کشاورز، می افزاید: امسال طی دو مرحله و با کمک فرزندان حدود ۴۰۰ کیلو دوشاب به صورت محلی و در خانه باغ خود تهیه کردیم که بخشی را برای مصرف شخصی و بخشی را به فروش رساندیم.

«ایمان» از دیگر کشاورزان ارومیه است که همراه با خانواده اقدام به پخت دوشاب کرده است. وی در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، اذعان می کند: ۷ فرزند و عروس و داماد و نوه دارم که همگی در انگورچینی و مراحل سنگین دوشاب کمک حال خانواده بوده و با همکاری آن ها حدود ۳۰۰ کیلو دوشاب تهیه کردیم.

وی، می گوید: انگور چینی، آوردن انگورها با جعبه به خانه، شستن انگور، ریختن در گونی مخصوص توری، له کردن در چَرَز و آب گیری انگورها، خاک پاشی و تصفیه انگور، منگنه و توبره کردن انگور و در نهایت پختن شیره یا دوشاب یکی از لذت بخش ترین مراحل زندگی من در فصل پاییز بوده و شور و شوق وصف ناپذیری برای اهالی خانه دارد.

* رتبه ۴ استان در تولید انگور

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، با اشاره به آغاز فصل برداشت انگور از باغات انگور آذربایجان غربی، اظهار داشت: سطح باغات انگور استان ۲۰ هزار و ۳۷۲ هکتار بوده و شهرستان ارومیه با بیش از ۱۱ هزار هکتار رتبه اول سطح زیر کشت این میوه در استان می‌باشد و امسال با پیش‌بینی تولید بیش از ۱۴۰ هزار تن بیشترین میزان تولید را در استان به خود اختصاص داده است.

رسول جلیلی، با بیان اینکه این استان رتبه چهارم کشوری در تولید انگور را به خود اختصاص داده، ابراز می‌کند: حدود ۳۵ درصد از محصول تولیدی انگور به‌صورت تازه خوری مصرف شده و حدود ۳۰ درصد نیز تبدیل به کشمش می‌شود.

* صادرات انگور از آذربایجان غربی به کشورهای خارجی

به گفته وی، با توجه به میزان تولیدات بیشتر و باکیفیت این محصول، هرساله بخشی از انگور تولیدی نیز سالانه به کشورهای عربی و روسیه صادر می‌ شود و بیش از ۳۰ نوع انگور در استان تولید که رقم سفید کشمشی، قرمز کشمشی، تبرزه سفید و قرمز، ریش‌بابا، حسینی، خلیلی، لعل بیدانه و قزل اوزوم از جمله آن هاست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، با بیان اینکه از برگ مو و هسته این میوه بهشتی برای تهیه غذا و روغن‌گیری استفاده می‌شود، می ‌گوید: انگور به ‌صورت دوشاب (شیره)، کشمش، سبزه، آبمیوه، سرکه و غوره در صنایع تبدیلی تولید می ‌شود.

جلیلی، نیمه اول مردادماه را بهترین زمان آبغوره گیری دانسته و می ‌افزاید: در این استان که افزون بر ۲۰ هزار هکتار باغ انگور دارد، هر ساله در مرحله غوره شدن و قبل از رسیدن و شیرین شدن انگور بخشی از غوره‌ ها به آب ‌غوره تبدیل می‌ شود.

وی، با اشاره به اینکه به ‌واسطه برداشت این محصول برای چند هزار نفر شغل ایجاد می‌شود، تصریح می ‌کند: انگور پس از سیب دومین محصول باغی استان بوده و بیش از ۳۰ هزار بهره‌ بردار دارد و همچنین ۳۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم در امر داشت و برداشت، بسته ‌بندی و حمل ‌و نقل انگور فعالیت داشته و از این راه امرار معاش می ‌کنند.

با توجه به اینکه دوشاب یکی از سوغاتی های خوشمزه ارومیه نیز به شمار می رود، سالانه بسیاری از مردم از شهرهای مختلف کشور برای دیدن نحوه پخت دوشاب و خرید آن به ارومیه سفر می کنند و خاطره سفری خوش و لذت بخش را در اذهان خود ثبت می کنند.

این فرآورده می تواند به تنهایی نقش موثر و قابل توجهی در افزایش گردشگر برای استان داشته باشد که این امر مستلزم توجه ویژه از سوی مسئولان جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی برای بهبود و رونق بازار آن است.

انتهای پیام/

لینک کوتاه مطلب : http://uromnews.ir/?p=338190